Jak vidí miminka?

Jak vidí miminka a proč jsou kontrastní výrobky pro rozvoj dětí důležité?

V momentě, kdy se lidé dozvědí, že budou rodiči, změní se jejich pohled na svět i jejich priority. Začnou přemýšlet o tom, co všechno je potřeba pořídit a udělat, aby jejich děťátko dostalo vše, co potřebuje.

Pokud se člověk ponoří i do literatury věnující se vývoji a výchově dítěte, dříve nebo později narazí i na téma vývoje zraku. Lidské oko je totiž jedním z našich nejdůležitějších smyslových orgánů. Pomocí zraku získáváme přibližně 80% všech informací. Zatímco hmat, čich, chuť a sluch se z velké míry vyvíjí už v prenatálním období, se schopností vidět se děti nerodí. Musí se jí naučit a procvičovat podobně, jako třeba mluvit nebo chodit. 

Novorozenci vidí jen opravdu málo, ale o to rychleji se jejich zrak vyvíjí během prvního roku jeho života. Pokud je miminko v pořádku, za pouhých 12 měsíců se z velmi špatně vyvinutého smyslu, stává téměř dokonalý nástroj pro poznávání světa. Pojďme si tedy více posvítit na to, jak vidí miminko:

 

Jak vidí novorozenec?

Ihned po narození miminko vidí pouze jednoduché tvary a linie, umí rozeznat světlo a tmu. Proto začne brzy obracet hlavu za zdrojem světla a za jeho odlesky. Sleduje střídavě jedním okem pomalu a pouze vodorovně se pohybující předmět ve vzdálenosti maximálně 20 - 30 cm od kořene nosu. Protože má ochablé oční svalstvo, neumí zaostřit na dlouhou dobu. Z barev vnímá pouze bílou a černou. 

Už v tomto období je vhodné začít se stimulací oka pomocí kontrastních výrobků. Můžeme tím pozitivně ovlivnit jeho zdravý vývoj, a v případě děťátka se zrakovým postižením, pak snížit negativní důsledky postižení na jeho další vývoj a budoucí život.

 

Jak vidí miminko ve věku 2 - 4 měsíců?

Miminko začíná vnímat a postupně i rozlišovat obličeje. Rádo také pozoruje předměty ve svém zorném poli, obzvlášť pak kontrastní obrázky černo-bílých pruhů, šachovnic a spirál. V tomto čase ho tedy jistě zaujme náš kontrastní kolotoč nad postýlku. Sleduje už i předměty pohybující se svisle, dívá se směrem, kam zmizel dříve se hýbající předmět a přejíždí pohledem z jednoho předmětu na druhý. Zajímají ho vlastní ruce, dívá se směrem, odkud slyší zvuky. Začíná postupně vnímat i další barvy, zejména červenou, zelenou a žlutou, proto bude nadšené z barevných stužek, které jsou našity na spoustě našich výrobků.

 

Jaký je zrak miminka na 5. - 6. měsíci?

Děťátko už dobře zaostřuje pohled na konkrétní předmět a pokouší se jej uchopit. Proto je dobré do jeho dosahu umisťovat různé kontrastní předměty - pro trénink úchopu a pozorování se hodí například malé kostičky, pexesa nebo knížky. Pro zvýšení atraktivity a rozvíjení dalších smyslů má mnoho našich výrobků všitá šustítka, chrastítka nebo pískátka a barevné stužky. 

 

Jak pokračuje vývoj zraku v 7. - 10. měsíci?

Zrak se postupně zlepšuje, kolem desátého měsíce miminko vidí i malé předměty. Umí sledovat pohybující se předměty a osoby bez otáčení hlavičky. Vzdálené předměty ale stále vidí trochu rozmazaně. V osmém měsíci by se dítě mělo začít snažit lézt - motivujeme ho umístěním zajímavého předmětu mimo jeho dosah - k tomu výborně poslouží třeba velká kostka, leporelo nebo látkový košík s hračkami. Přibližně v tomto období už má dítě rozvinuté vnímání hloubky a umí spojit to, co vidí každým okem zvlášť do jednoho vnímaného obrazu (tzv. binokulární vidění). Zorné pole už využívá téměř naplno, k úplné stabilizaci dojde ve věku 6 - 8 let. 

 

Je vývoj zraku u dětí v období 11. - 12. měsíce u konce?

Protože se v tomto období děťátko začíná více pohybovat, dochází k většímu rozvoji koordinace očí a celého těla a odhadování vzdálenosti. Ostrost vidění se stále zlepšuje, umí už i rozpoznat částečně zakryté předměty. Do jednoho roku se dítě zpravidla naučí zrakově orientovat doma, poznat zrakem blízké osoby a dívat se z okna. Na dvanácti měsících má zdravé miminko zrak velmi podobný zraku dospělého člověka. K dokončení vývoje zraku dojde přibližně v šesti letech věku dítěte.

 

A co dál? Co dělá a potřebuje batole?

Rádo si prohlíží obrázkové knihy a objevuje svět za zdmi domova. Při procházkách často zkoumá maličkosti, kterých si dospělý ani nevšimne. Dítě si je ale potřebuje podrobně prohlížet a osahat. Po návratu ze zábavné, ale náročné procházky si určitě rádo odpočine s měkoučkým polštářkem a dečkou

Naše kontrastní výrobky jsou určené v první řadě dětem se zrakovým postižením, ale pomáhají všem mrňouskům správně rozvíjet jejich mozek a smysly - zrak, hmat a sluch. Naše výrobky navíc nejsou limitovány věkem děťátka. Používat je může od narození až do té doby, dokud budou dítě bavit. Některé naše výrobky mají více způsobů využití a tak s vaším děťátkem doslova “porostou”. Ale o tom až v dalších článcích blogu.

Dveře našeho internetového obchodu jsou otevřeny všem dětem a jejich rodičům, babičkám, dědečkům, tetičkám a strýčkům. Jukněte se na náš e-shop a vyberte to nejlepší pro vaše nejmenší!

Do kategorie kontrastních výrobků tudy 

Rádi budeme spolupracovat se školkami, stacionáři, centry ranné péče nebo jinými zařízeními, která se věnují péči a vzdělávání dětí se zrakovým nebo kombinovaným postiženímTěšíme se, až nám napíšete nebo zavoláte!

Máte obchod s dětským zbožím a naše výrobky by se hodily pro rozšíření Vašeho sortimentu? Neváhejte nás kontaktovat!

S láskou k dětem,

Tým jukey.cz

 

Externí zdroje:
Dítě s postižením zraku - Klára Kochová, Markéta Schaeferová (2015)
Přehled vývoje dítěte od prenatálního období do 8 let - K. Eileen Allen, Lyn R. Marotz (v orig. vydáno v 2000, USA)