Jak podpořit správný vývoj zraku?

V tomto článku se zaměříme na aktivity a hry, pomocí kterých můžete pozitivně ovlivnit vývoj zraku a to u zdravých dětí i dětí se zrakovým postižením. Děti se zrakovým handicapem by měly být od nejútlejšího věku podněcovány k maximálnímu trénování zbytku zraku, tzv. zrakové stimulaci. Tu dělají poradci rané péče, kteří zároveň učí rodiče, jak ji provádět a navrhují i úpravy domácího prostředí tak, aby dítě co nejvíce zrakově stimulovalo. V ČR funguje několik organizací zabývající se ranou péčí - například Společnost pro ranou péči, z. s., EDA cz, z. ú. nebo Centrum LIRA, z. ú. .

Stimulace zraku je ale velmi důležitá i u zdravých dětí. 

Pokud chcete vědět víc o tom, jak probíhá vývoj zraku u dětí a proč je důležité mu napomoci, přečtěte si článek Jak vidí miminka?

Aktivity a hry jsme rozdělili podle věku a tedy podle toho, na co je zdravé děťátko v daném věku zralé. U zrakově postiženého dítěte je rozdělení tedy pouze orientační, protože každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem ovlivněným závažnosti jeho postižení. 

 

Co rozvíjí novorozence?

  • novorozenec vnímá rozdíl mezi světlem a tmou a vyhledává světlo. Pokud ho obrátíte zády ke světlu, může zneklidnit
  • v této fázi je miminko vzhůru poměrně málo, typy bdění jsou dvě: klidné bdění a bdění s pohyby. Pro zrakovou stimulaci bychom měli využít zejména klidného bdění, kdy má miminko očka široce otevřená, leží skoro nehybně, pravidelně dýchá a je plně soustředěné.  Tento stav trvá většinou velmi krátce, obvykle po začátku krmení. Doporučuje se navazování očního kontaktu a mluvení na miminko. Je potřeba se přiblížit na cca 20 - 30 cm od jeho kořene nosu, jinak nás neuvidí. Jeho pozornost lépe upoutáme, pokud budeme hlavou mírně hýbat, usmívat se na něj, zvedat obočí apod. Zkusit můžeme i ukazování velmi jednoduchých obrázků (např. z našeho pexesa) - pomalu s nimi pohybovat ve vzdálenosti 20 - 30 cm od obličeje (zlepšuje to schopnost pozorování pohyblivých předmětů)
  • doporučujeme rozvěsit obrázky do jeho okolí a obměňovat je (zvyšuje to zaujetí) - i zde se dají použít různé obrázky z pexesa zavěšené nad postýlkou nebo na hrazdičku nad kočárek. Vhodné jsou také kolotoče nad postýlku - ale pozor, jen ty s kontrastními obrázky, jako jsou ty naše. 
  • je dobré občas změnit dítěti polohu (vzít ho na klín, dát do sedačky, nosit ho s sebou - aby se seznamovalo se svým okolím)
  • buďte s dítětem v očním kontaktu, dělejte na něj obličeje - učí se tak napodobovat, což se mu bude později hodit pro učení prakticky všeho
 

Co rád dělá kojenec ve věku 2 - 4 měsíců?

  • dítě už je aktivnější - kope nohama, otáčí hlavou, natahuje se po předmětech - obklopujte ho tedy kontrastními předměty, které budou podněcovat jeho zvědavost a bude se za nimi chtít natahovat a sledovat je
  • napodobujte zvuky a grimasy dítěte. Když se začne smát, usmějte se taky a občas ho pochvalte, že se hezky usmívá.
  • hrajte s miminkem jednoduchou hru na schovávanou (schovat si obličej rukama, pak odkrýt a “kuk”). Když to dítě zaujme, opakujte.
  • dotýkejte se ruky dítěte malou hračkou a nabízejte mu ji k uchopení - i k tomu dobře poslouží např. malá kostička
  • vzít dítě v náručí před zrcadlo a ukazovat mu, kde má ono nebo rodič oči, uši, nos…
  • zavěste nad postýlku kolotoč nebo hrazdičku s pohybujícími se předměty (vizuální stimulace, podpora snahy o uchopení - ale pozor, dosáhnout na kolotoč nesmí, aby si ho na sebe nestrhlo!)
  • v tomto období už dítě zajímají a rozvíjí ho hračky pro nejmenší - vhodná jsou např. jednoduchá látková leporela nebo knížky. Otáčejte stránky, ukazujte na obrázky, jmenujte co je na obrázku…
 

Co všechno už umí dítě na 4 - 8 měsících?

  • rádo pozoruje vlastní ruce, dokáže zaostřit i na malé předměty a natahuje se po nich. Pokládejte do jeho dosahu zajímavé a bezpečné předměty, které může zkoumat. 
  • pokračovat v podobných aktivitách, jako v předchozích obdobích, jen přidávat další obrázky, předměty, aby mělo dítě nové podněty
 

 Co miminko baví na 8 - 12 měsících?

  • víc dítě zapojit do dění v domácnosti - měňte umístění postýlky či sedačky, aby mělo stále co pozorovat
  • děťátku čtěte, ukazujte na obrázky, povídejte mu o nich
  • před zrcadlem dělejte různé obličeje - veselý, smutný a říkejte mu, co to znamená
 

Co zajímá batole?

  • batole chce poznat celý svět! Choďte s ním na procházky, krátké nákupy, na návštěvy, na akce rodinného centra ve vašem okolí apod. a nechejte ho tam zkoumat vše, o co projeví zájem (a je pro něj bezpečné!) 
  • povídejte si s ním o všem, co vidíte, zjišťujte, jestli to vnímá stejně
  • zkuste s ním vyrábět jednoduché věci, nechte ho “pomáhat” v domácnosti

Užívejte si společné chvíle!

 

S láskou,

Tým Jukey


Kontrastní výrobky z naší široké nabídky nakoupíte zde.

 
 
Externí zdroje: 
Vývoj a výchova děťátka do dvou let; Psychomotorický vývoj - Daniela Sobotková, Jaroslava Dittrichová (2012)
Přehled vývoje dítěte od prenatálního období do 8 let - K. Eileen Allen, Lyn R. Marotz (v orig. vydáno v 2000, USA)